O čokoládě

Čokoláda a její vliv na zdraví

Název čokoláda pochází z aztéckého slova xocolatl, což je označení pro hořkou vodu. Moudří Mayové a Aztékové totiž věděli, že tajemství kvalitní čokolády rozhodně netkví v její přeslazenosti.
Dnes se v obchodech setkáváme s obrovským množstvím čokolád různých složení, tvarů a příchutí. Čokolády hořké, bílé, mléčné, ochucené kávovým, mentolovým, ovocným aroma, s bublinkami vzduchu, s přidanými oříšky, rozinkami, cereáliemi, sušeným ovocem… V období adventu a velikonoc jsou regály plné čokoládových mikulášů, čertů, zajíčků, vajíček a figurek. Jsou ale všechny skutečně z čokolády?
Výroba čokolády
Čokoláda se vyrábí z kakaových bobů, které se fermentují a suší na slunci a poté opraží, aby se rozvinula jejich chuť. Pražené se vyloupou a rozemelou (některé čokolády jsou vyrobené i z nepražených kakaových bobů). Během mletí se v kakaových bobech rozpouští tuk a vzniká tak hořká a tučná kakaové hmota, které je základem čokolády. Dalším produktem mletí je kakaové máslo a kakaový prášek (na prášek rozdrcené zbytky bobů po odstranění kakaového hmoty a kakaového másla).
Pravá čokoláda
Pravá čokoláda je tedy hořká a je vyrobena výhradně smícháním kakaové hmoty a kakového másla bez jakýchkoliv přídavků jiných rostlinných tuků a kakaové sušiny má nejméně 35%. Mléčná čokoláda vzniká přidáním sušeného mléka a kakaové sušiny musí mít nejméně 25%. Bílá čokoláda neobsahuje kakaovou hmotu, čokoládovou chuť jí dodává pouze kakaové máslo, kterého musí mít nejméně 20%. Do všech čokolád se také přidává cukr.

Navštivte naši čokoládovnu

Sledujte nás

Kakaové boby a jejich účinky

Nepražené kakaové boby obsahují látky přímo ovlivňující psychickou pohodu a výkonnost organismu. Díky působení kanabinoidu anandaminu, esenciální aminokyseliny tryptofanu, fenylalaninu a theobrominu dochází k vyplavení několika hormonů mj. serotoninu, jenž mají jako komplex za následek – pocit uvolnění, štěstí, klesnutí hladiny stresových hormonů a zároveň mírnou stimulaci, podněcující k další tvořivosti.

Kakaové boby se v tomto stávají skvělým antistresorem a adaptogenem. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví již velmi brzy po požití kakaových bobů – řádově do několika desítek minut. Dojde k rozjasnění očí, mysli a ke zvýšení chuti do práce. Kakaové boby se tímto stávají skvělým pomocníkem při studiu, či psychicky a fyzicky náročných zaměstnáních a úkonech.
Kakaovník byl systematicky pojmenován až v 18. století švédským přírodovědcem Carlem Linné, který jej nazval Theobroma cacao neboli „potrava bohů“.

Z oloupaných slupek se připravuje tradiční povzbuzující nápoj, zalitím vařící vodou.

O kakaových bobech

Kakaové boby, ze kterých se vyrábí kakaové máslo
Hodně se o něm mluví, ale málo se o něm ví. Oblíbené a ve velkém využívané v cukrářském, potravinářském, ale i farmaceutickém a kosmetickém průmyslu. O čem je tedy řeč? O kakaovém másle.

Co je kakaové máslo?

I když se jmenuje kakaové máslo, s tradičním máslem nemá společné téměř nic. Získává se z bobů kakaovníku po vylisování kakaové hmoty, v níž je ho přibližně 55 %. Kakaové máslo je tuk krémové barvy a má jemnou aromatickou vůni. Jeho kvalita závisí právě na kvalitě bobů, z nichž se získává. Je poměrně drahé, a proto mnozí výrobci čokolády šetří a zaměňují jej za rostlinné tuky. Ale čokoláda bez kakaového másla není to pravé ořechové. Práva díky němu je tak jemná a rozpouští se v ústech. Popravdě, bez kakaového másla je čokoláda na nic!

Kakaové máslo a jeho použití

Kakaové máslo má opravdu široké využití. Kromě cukrářského průmyslu a výroby čokolády je stále oblíbenější i v potravinářství a kosmetice.

Co tedy s kakaovým máslem v kuchyni?

Možná jste to nevěděli, ale je výborné na smažení, opékání i pečení. Jeho velkou výhodou je to, že nepřebíjí chutě ostatních ingrediencí. Dokonce jim pomáhá vyniknout. Neméně důležité je to, že neobsahuje žádný cholesterol. Jeho obsah tuku a kalorií je mnohem nižší než u běžných kuchyňských tuků. Takto nám tedy kakaové máslo může pomáhat zevnitř. Co však jeho vnější účinky na naše tělo?

Kakaové máslo v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu

Používání kakaového másla v kosmetice má opravdu dlouhou, skoro 200 letou tradici. Jeho zvláčňující účinky znají odedávna i africké ženy. Právě pro tyto účinky se přidává do mnoha kosmetických preparátů jako jsou mýdla, krémy, mléka, balzámů, hydratační emulze a dokonce i samoopalovací krémy. Lze jej však použít i samotné. Ptáte se, čím je kakové máslo tak výjimečné? Obsahuje totiž množství antioxidantů a je mimořádně bohaté na vitamin E.

Výhody kakaového másla:

- hydratuje a chrání pokožku
- pomáhá minimalizovat vrásky kolem očí, úst a v oblasti hrdla
- pomáhá předcházet těhotenským striím
- pomáhá předcházet zjizvení od akné

Pokud budete preparáty z kakaového másla nebo kakaové máslo samotné používat pravidelně, na Vaši pokožku to bude mít viditelné účinky. Krémy a emulze z kakaového másla jsou více tuhé, přesto se okamžitě vstřebávají do pokožky . Právě proto jsou vhodné zejména pro suchou a citlivou pleť. A snad díky tomu je označováno také jako „nejlepší zvlhčovač“.

Kakaové máslo je super pro vaši pokožku

Problémem mnoha žen po těhotenství jsou nehezké strie v oblasti břicha a stehen. Je třeba se jim vyhnout předem, protože po jejich vzniku se nedá udělat už nic. Proto je třeba kakaové máslo pravidelně natírat na ohrožené partie těla. Krémy a mléka s obsahem kakaového másla mají proti vzniku strií klinicky ověřené účinky. Dámy vyzkoušejte a samy se o tom přesvědčíte. Pokud kouříte nebo se často pobýváte v zakouřeném a znečištěném prostředí, Vaše pokožka si kakaové máslo rovněž zaslouží. Stejně tak v případě, že jste vystaveni vnějším vlivům počasí. A nemusí jít jen o vítr, či zimu. Pomáhá zabránit i poškození od slunečních paprsků. Což je důležité, je vhodné pro všechny typy pokožky. Dokonce i pro citlivou a zralou pleť.

Máte problémy s různými druhy ekzémů nebo dermatitidy? Kakaové máslo se doporučuje i při tomto typu problémů. Obsahuje totiž polyphenol (CMP), který zabraňuje produkci imunoglobulinu. A právě ten dermatitidu způsobuje. Kakaové máslo tedy kromě krásy podporuje i zdraví Vaší pokožky.

Kakaové máslo lze využít:na ruce,nohy a na rty

Kakaové máslo zanechá Vaše ruce jemné a hydratované bez pocitu mastnoty. Dokonce i chodidla zůstávají sametově jemné. Pokud ho použijete na rty, ty budou přirozeně jemné a chráněné vůči vnějším vlivům. To však stále není všechno.

 

Dopřejte si masáž s kakaovým máslem 
Co byste řekli na masáž s použitím kakaového másla? Představte si svou pokožku jemnou, hydratovanou a navíc krásně voňavou. Právě pro tuto čokoládovou vůni je kakaové máslo velmi oblíbené i při aromaterapii a relaxačních masážích. Navodí totiž příjemné pocity uvolnění a klidu.